BTW Tarief op lesmateriaal rijscholen

Het lesmateriaal van een rijschool bestaat meestal uit een combinatie van een leerboek en digitaal oefenmateriaal. Deze combinatie van leerboeken en digitaal oefenmateriaal wordt door leermiddelenleveranciers aan de rijschoolhouders aangeboden tegen een btw tarief van 6%.

In de facturering naar de leerlingen nemen de rijschoolhouders dit tarief van 6% over. Dit is onjuist aldus de belastingdienst. Indien er sprake is van gecombineerde pakketten dan dienen verschillende btw tarieven gehanteerd te worden.

Op de aan de leerlingen uit te reiken facturen moet de rijschoolhouder derhalve een splitsing maken. De splitsing houdt in dat de theorieboeken gefactureerd worden tegen 6% btw en het digitaal oefenmateriaal wordt gefactureerd tegen 21% btw.

Indien een rijschool zich hier niet aan houdt loopt ze risico voor naheffing en boete (de fiscus heeft de rijscholen hier al op gewezen). Onwetendheid en onoplettendheid is geen excuus waarop de rijschoolhouder zich kan beroepen aldus de belastingdienst.

Let derhalve op dat niet zonder meer het door de leermiddelenleveranciers gehanteerde tarief van 6% btw overgenomen kan worden